Khao Sok; de groene parel van zuidelijk Thailand

Erik Azië, Blog, Reizen, Thailand

De enorme motor achterop onze longtailboot brult met veel kabaal als we met een behoorlijke snelheid door Khao Sok National Park varen. Het vlakke water wordt omringt door steile rotsen van wit, rood en geel kalksteen, omkaderd door donkergroen blad van woudreuzen. In het dicht begroeide regenwoud van Khao Sok is een grote variatie aan wildlife te vinden en liggen indrukwekkende grottenstelsels verstopt. In het midden van dit kleine paradijsje in het zuiden van Thailand mag ik de komende twee dagen doorbrengen. In een drijvend hutje nog wel. Hoe leuk is dat!!!

Boating over Khao Sok Lake

De groene parel van zuid Thailand

We zijn onderweg naar een zijarm van Cheow Lan lake, diep in Khao Sok National Park. Het 160 miljoen jaar oude regenwoud ligt grofweg tussen Phuket, Krabi en Koh Samui en is één van de oudste ter wereld. Het is er ongerept en heeft een unieke variatie aan planten en dieren. Zo groeit hier een van de grootste bloemen ter wereld. En loop je de (minuscuul kleine) kans om olifanten of tijgers tegen het lijf te lopen.

Longtail over Khao Sok Lake

Om het gebied ook voor de toekomst te behouden werd in 1980 besloten om van Khao Sok een Nationaal Park van te maken. Wat mij betreft een geweldige beslissing! Een beetje vreemd is wel dat slechts twee jaar daarna besloten werd tot de bouw van een stuwdam. Deze dam zorgde ervoor dat maar liefst 165 vierkante kilometer van dit prachtige gebied onder water liep. Eeuwig zonde natuurlijk, maar Cheow Lan Lake geeft je wel een heerlijk bootritje met prachtige uitzichten.

Drijvende hutjes

Na ruim een uur varen we een van de aftakkingen van het meer op. Tegen een wand van donkergroen regenwoud dobbert een lange rij bamboe hutjes op het water. Hier zullen we de komende twee dagen doorbrengen. Het ziet er geweldig leuk uit en past helemaal bij deze omgeving. Geen luxe resorts, gewoon een klein bamboe hutje met niks en zonder alles: Een matras op de grond en een klamboe er boven. Lekker basic zoals een verblijf in de jungle wat mij betreft hoort te zijn.
Hoewel de tocht met de boot prachtig was, is het wel heerlijk om van de boot af te zijn. Zodra de motor van de boot uitgezet word valt een overweldigende rust over ons heen. Niet dat de reis tot nu toe ook maar enigszins stressvol is geweest, maar toch voelt het alsof er iets van mijn schouders valt. De omgeving, de geluiden… Het is onmogelijk je hier niet op slag extreem ontspannen te voelen.

Het is onmogelijk je hier niet op slag
extreem ontspannen te voelen
  • Floating Cabins
  • Floating Cabins

Jungle tocht naar See Ru Cave

Na een uurtje zwemmen in het heerlijke water rond de hutjes en een fantastische lunch (hoe kan het ook anders in Thailand) neemt Jarjar, onze gids, ons mee de jungle in. Het smalle pad slingert om enorme bomen en door de dichte begroeiing van Khao Sok. Af en toe maakt het bos plaats voor een ondiep stroompje of een open plek, maar meestal kan je niet meer dan een paar meter ver zien. Tussen de dichte struiken en grote bossen bamboe zoeken we naar wilde varkens en apen. Af en toe horen we geritsel, maar elke keer is het wild al gevlucht voor wij iets zien. Dikke pech dus, maar met de vele prachtige vlinders, harige rupsen en spinnen zo groot als je hand, is er toch genoeg te zien.

Na ongeveer een uur lopen komen we bij See Ru Cave. De grot heeft vier grote ingangen die samenkomen in één centrale ruimte. Het heeft meer weg van een kleine kathedraal dan van een grot. Dat de grot meerdere uitgangen heeft maakte het in de jaren ‘70 een ideale verstopplek voor de Thaise communisten die hier destijds hun toevlucht zochten. Het enige in de grot dat nog aan dit historische feitje herinnert, zijn de kogelgaten in de wanden van de grot. Die 4 uitgangen zullen ze zo te zien wel nodig hebben gehad.

Op de terugweg worden we eraan herinnerd dat we ons in een tropisch regenwoud bevinden. Het begint met een paar druppels, maar als snel komt het water met bakken naar beneden. En dit gaat door tot de zon al lang onder is. Waarmee onze nachtsafari helaas ook afgelast word. Na enkele uren maakt het kabaal van het vallende water echter plaats voor het volgende spektakel van de jungle: de symphonie van de nacht. Het lijkt alsof alles dat geluid kan maken dit ook uit volle borst doet. Onvoorstelbaar hoeveel verschillende geluiden dit bos kan produceren. Het is prachtig om te horen, heerlijk rustgevend om bij in slaap te vallen… in mijn hutje… drijvend op het water…

Walking the jungle
  • narrow jungle paths
  • Entrance to See Ru Cave
  • See Ru Cave
  • Butterflies of the jungle

Khao Sok ontwaakt

Voor de zon wakker is zijn wij al lang uit de veren. Het water is zo glad als een spiegel en tussen de vreemd gevormde bergen hangen flarden mist. Zo vroeg in de ochtend hangt hier een heel rustgevend maar mysterieus sfeertje. Hier wil ik elke ochtend wel wakker mee worden.

We gaan met de longtailboot op stap om wildlife te spotten. De vroege ochtend is hier het beste moment voor. Dieren gaan op zoek naar eten en laten zich vaak wat makkelijker zien. Terwijl we rustig over het vlakke water varen tuurt Jarjar naar de toppen van de bomen. Er zouden Gibbons of Hornbills kunnen zitten, maar tot zover zien we niks. Tenminste, geen wildlife, maar met uitzichten als dit hoor je mij niet klagen.

Ondertussen gluurt de zon over de toppen van de bergen. De mist licht geel op en een gloed van warm, zacht licht valt over het regenwoud. Wanneer het langzaam warmer begint te worden lost de mist op. Bijna terug bij onze drijvende hutjes laat een familie makaken zich nog zien. We krijgen een hele kleine glimp van hun leven voordat ze weer diep het bos in trekken en uit het zicht verdwijnen. Khao Sok Morning

Grottentocht in je zwembroek

Terug van de ochtendsafari nemen we een duik voor we weer op pad gaan voor onze laatste tocht door de jungle. Het is wederom een prachtige tocht die ik dit keer op blote voeten doe. Ook al moet je een beetje beter uitkijken waar je je voeten neerzet loopt het eigenlijk vele malen prettiger dan met schoenen aan. Lekker door de plassen en de modder stampen, want deze valt toch meteen weer van je voeten af. Het echte jungle gevoel. 🙂

Na enige tijd lopen komen we bij de grot waar we naar op zoek zijn: Nam Ta Lu Cave. De grot van gisteren was leuk, maar deze is helemaal geweldig. Uit een relatief kleine opening in de rots stroomt koel helder water. We waden door het water en kruipen door de opening de grot in. Normaal gesproken zou je natuurlijk een helm en allerlei ander veiligheidsmateriaal mee moeten nemen. Niet hier. Ik hou daar wel van. Slechts gewapend met een zaklamp en een zwembroek kruipen en klimmen we onder de berg door. Wadend door stroompjes, klimmend over rotsen. Door nauwe gangen met watervallen en grote kamers waar kakkerlakken met enorme voelsprieten hun thuis vinden. Wat is dit leuk!

De tijd lijkt stil te hebben gestaan als we aan de andere kant van het gangenstelsel weer naar buiten komen. Ik heb geen idee hoe lang we onder de grond hebben gezeten. Een half uur? Een uur? Het is wel weer lekker warm, hoewel ik dat eigenlijk pas merk nu ik buiten ben.

Suns up
  • Sunrise at Khao Sok
Suns up

Het einde van de rust in Khao Sok?

Terug bij de drijvende hutjes pakken we voor de laatste keer de boot: terug naar de bewoonde wereld. Het is wederom een prachtige tocht. Toch ben ik er met mijn hoofd niet helemaal bij. Hoe dichter we bij de dam komen van waar we vertrokken, hoe meer boten er varen. Die groeiende hoeveelheid boten zet mij aan het denken. Khao Sok voelt puur, wild. Zoals de natuur hoort te zijn. De mens is er aanwezig, maar het voelt allemaal zo heerlijk kleinschalig, zo natuurlijk. Het past in deze omgeving. Geen opdringerige resorts, geen “hippe” hotels en geen massatoerisme.